fbpx

Ползите от забавленията

zabavleniya

Забавленията са ключов фактор за здравословен живот. Ето дванадесет ползи , които забавленията могат да ни дадат.

 Забавленията намаляват стреса

Стресът води до отделянето на кортизол.  Хроничният стрес и постоянно високите нива на кортизол водят до сериозни здравословни усложнения както за тялото, така и за ума. Освен сърдечни заболявания, стресът може да попречи на когнитивните функции, да причини емоционални сътресения, да доведе до депресия и значително да навреди на качеството ви на живот.

 Едно проучване, публикувано в списанието Psychosomatic Medicine, установи, че заниманията в свободното време не само понижават нивата на стрес и кортизола, но също така помагат за намаляване на кръвното налягане. Проучването оценява 1400 души, които се занимават с различни развлекателни дейности, а тези, които прекарват най-много време в забавление, получават и  най-много ползи за здравето.

Намаляване на риска от депресия

Депресията засяга жените два пъти по-често от мъжете. Хроничният стрес води до увеличени нива на кортизол, който може да намали нивата на серотонин и допамин, които са ключови маркери за тежко депресивно разстройство. Забавлението намалява стреса и по този начин помага за намаляване на риска от депресия.

Избягване на емоционалното хранене

Емоционалното хранене е често срещано състояние сред жените и често емоционалните хранителни разстройства са резултат от прекомерни нива на стрес и липсата на ефективни умения за управлението му. Кортизолът допълнително усложнява проблема , тъй като повишава апетита и води до преяждане с нездравословна храна с високо съдържание на мазнини и захар. Забавлението може да помогне за намаляване на стреса и действа като ключов инструмент за поддържане на стреса, за да се предотврати стресовото хранене и да се поддържа здравословно тегло. Освен че запазвате обиколката на талията си, избягването на стресово хранене ви помага да избегнете многото капани, наблюдавани при емоционалното хранене, като срам, вина и самоотвращение.

Увеличава серотонина

Редовното забавление помага за естественото увеличаване на производството на невротрансмитера, серотонин. Серотонинът регулира съня и настроението, което прави забавлението ключов начин да се насладите на по-здравословен живот и подобрено настроение.

Емоционално и психично здраве

Смехът и забавлението като цяло спират тревожните емоции. Помислете за това колко често сте се чувствали тревожни, ядосани или тъжни, докато се смеете?

Смехът е освежаване на ума и духа; той е релаксиращ и насърчава енергията, като същевременно намалява стреса. Когато сте освежени, имате подобрен фокус, по-добра концентрация, яснота на мисълта и по-добро емоционално здраве.

Смехът и забавлението ви помагат да отклоните вниманието ви от тревожни ситуации и променят перспективата, позволявайки психологическа дистанция от чувството на претоварване и конфликт, което може да има дълбок ефект върху всички аспекти на психичното и емоционалното здраве.

По-добри умения за справяне

Редовното участие в забавни дейности ви помага да се справяте по-добре с всичко, което животът може да ви поднесе. Забавните дейности са като парите в банката, тъй като ви помагат да имате добър резерв от спокойствие, който можете да използвате, за да имате по-ефективни умения за справяне, за да се справите по-добре с всеки проблем, който срещате.

Подобрено либидо

Много често жените губят желанието си за секс поради стрес, претоварване и умора в ежедневието си. Всъщност заетите жени може да започнат да възприемат желанията на партньорите си като просто още едно изискване за тяхната енергия

Редовното забавление помага за премахване на напрежението, стреса и претоварването, като подновява желанието ви за интимност.

Забавленията повишават имунитет

Смехът засилва имунната система и повишава нивата на антитела, борещи се с инфекциите, за да помогне на тялото да устои и да се бори с болести.

Повече енергия

Забавлението помага за повишаване на енергийните нива, които намаляват от напрежение, стрес, прекомерна работа, претоварване и умора. Когато отделите време да се отпуснете и да отклоните от „сериозното“, това се отклонява от тези състояния и подновява енергийните нива, насърчавайки умствената яснота и физическите способности.

По-добра памет и концентрация

Тъй като забавлението намалява стреса и нивата на кортизол и насърчава производството на серотонин, то помага за подобряване на паметта.

Помислете как супер натовареният живот, забързаните дни и тичането на автопилот водят до обикновена забрава. Редовното забавление помага за облекчаване на тези проблеми, като възстановява умствената ви енергия за подобряване на паметта и концентрацията.

Подобрени връзки

Забавлението с други хора подкрепя и насърчава смислени взаимоотношения и силно чувство за връзка, което според експертите е една от най-основните човешки нужди.

Освен това многобройни проучвания показват, че социалните връзки са от ключово значение за стареенето, като помагат за подобряване на психическото, физическото и емоционалното здраве на възрастните хора, заедно с цялостния процес на стареене.

Погрижете се за себе си и близките, като увеличите забавленията в живота си.

Вижте и 15 идеи как да се грижите за себе си.