fbpx

30-дневно предизвикателство. 15 идеи + инструмент за проследяване

30dnevno-zaglaven

Защо да направите 30-дневно предизвикателство?

Има причина 30-дневното предизвикателство да е толкова популярно. Това е подходящата продължителност от време за изпробване на нов навик или начин на живот или за раздяла с лош навик.

Това е забавен начин да промените живота си! Тук може да откриете идеи за 30-дневни предизвикателства, които ще подобрят здравето ви.   

Продължете да четете, за да не изпуснете възможността да изтеглите в  PDF формат, удобен за отпечатване тези идеи +  инструмент за проследяване на предизвикателства.  

В зависимост от сложността на предизвикателството, изпробвайте не повече от 1-2 предизвикателства наведнъж.

ИДЕИ ЗА 30-ДНЕВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ЗДРАВЕ

1. СПРЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ДОБАВЕНА ЗАХАР

Не е е изненада за никого, че добавената захар е вредна за вашето здраве. Откажете се от добавената захар за 30 дни и усетете ползите от първа ръка.

2. ВОДЕТЕ ДНЕВНИК ЗА ХРАНИТЕ

Ако сте се борили да отслабнете, воденето на хранителен дневник може да бъде чудесна отправна точка за вас. Склонни сме да подценяваме количеството, което ядем всеки ден, така че всъщност проследяването на всичко, което ядете за един месец, ще ви помогне да станете по-осъзнати и също така да идентифицирате модели, ако има такива.

3. ЯЖТЕ 5-6 ПОРЦИИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ВСЕКИ ДЕН

Вече би трябвало да правите това, но ако не сте, защо да не създадете предизвикателство около това? Още по-добре, ако ядете плодове и зеленчуци с колкото може повече различни цветове!

4.  ОПИТАЙТЕ  ИНТЕРВАЛНО  ГЛАДУВАНЕ

Интервалното гладуване подобрява  цялостно здравето. Подпомага и  загубата на тегло. Има много начини да правите периодично гладуване, но ако сте абсолютно начинаещ, можете да започнете с 12 часа гладуване + 12 часа интервал за хранене (12:12) и да преминете до 16:8 или дори 18: 6.

5.  ХОДЕТЕ 5 000/8 000/10 000 СТЪПКИ НА ДЕН

В идеалния свят целта за това трябва да бъде 10 000 стъпки или повече. Но ако в момента правите само 1500-2000 стъпки на ден тази цел може да ви се стори твърде трудна. Стремежът към 4 000 – 5 000 стъпки повече от текущата ви средна дневна стойност трябва да ви осигури прилично предизвикателство.

6.  БЕЗ ПОРЪЧВАНЕ НА ХРАНА

Да, това би означавало да готвите много повече у дома. Но само си представете колко пари ще спестите, както и колко ще спечелите по отношение на здравето си.

7.  ЯЖТЕ ПОНЕ ЕДНО ДОМАШНО ПРИГОТВЕНО ЯСТИЕ НА ДЕН

Ако без предишното ви се струва твърде трудно, насочете се към поне едно домашно приготвено ястие на ден. Освен ако не пътувате, мисля, това е изключително изпълнимо предизвикателство.

8. ПИЙТЕ 8-10 ЧАШИ ВОДА НА ДЕН

Водата е живот. Не сериозно, така е. Останете хидратирани и вижте как кожата и здравето ви се подобряват.

В някои от дневните ни планери е   е включено проследяването на този навик.

9.  РАЗХОЖДАЙТЕ СЕ ЕЖЕДНЕВНО ПО 20-30 МИНУТИ

Ходенето е любимата ми форма на упражнения и  релакс едновременно. Това е един от най-приятните начини за раздвижване и почти всеки може да го направи.

Така че, ако искате да направите ежедневните упражнения част от живота си, защо не започнете с предизвикателство с ходене?

30-ДНЕВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ЩАСТИЕ

10. ПРАВЕТЕ МНОГО КОМПЛИМЕНТИ

Забелязали ли сте как правенето на някой друг щастлив ви прави и вас по-щастливи? Опитайте със сърдечни комплименти, които надхвърлят външния вид на някого, и вижте как човекът засиява. За 30-дневно предизвикателство може да изберете да правите по два искрени комплимента на ден.

11. БЕЗ ОПЛАКВАНИЯ

Трудно е да, но определено ще си струва усилието, ако искате да сте по-щастливи. Оплакването не решава никакъв проблем и само разпространява повече негативизъм. Опитайте да не се оплаквате за 30 дни, за да видите как това ще промени вашето душевно спокойствие.

12. СЪЗДАЙТЕ СИ СУТРЕШЕН  РИТУАЛ И ГО СПАЗВАЙТЕ

Ключът тук да създадете смислена сутрешна рутина. Какво ще кажете за чаша чай и малко време за писане в дневника ви?  И след това 15-минути стречинг. Възможностите и тук са безкрайни, така че разберете кое работи най-добре за вас и просто продължете с него.

13. ЧЕТЕТЕ 20/50 СТРАНИЦА НА ДЕН

Може да включите четенето в сутрешния или вечерния си ритуал.

14. ВОДЕТЕ ДНЕВНИК ЗА БЛАГОДАРНОСТ

Това е една от най-лесните дейности с огромни ползи.

15.ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ СОБСТВЕНИЯ СИ „СПИСЪК  ЗА ЩАСТИЕ“ 

Направете списък с неща, които ви правят щастливи.  Опитайте да отметнете поне едно нещо в списъка си всеки ден в продължение на 30 дни.

idei-traker-30-dnevno-predizvikatelstvo

Изтеглете от тук този списък с идеи +  инструмент за проследяване на предизвикателства.

Не предполагам, че ще бъдете чисто нов човек, след като изпробвате 30-дневно предизвикателство.

В крайна сметка, дългосрочните промени в начина на живот отнемат време, за да се вкоренят е необходимо време. 

30-дневното предизвикателство може да бъде идеалната отправна точка!

И ако все пак ви изглежда трудно,  то започнете със 7-дневно предизвикателство. След това  направете равносметка и решете как да продължите.