fbpx

4 действия, насочени към вашето личностно израстване

licno razvitie

Всички имаме области, в които искаме да се подобрим; здраве, работа, семейство, какво ли не. Нов  натоварения  си график често не намираме време за всичко, което считаме за важно, да не говорим за личностно развитие. Или може би просто не знаем откъде или как да започнем.

Неспособността да дефинирате собствените си дългосрочни цели ще доведе до живот, който е лишен от смисъл или посока. Започвате да губите искрата и мотивацията да ставате всяка сутрин отслабва.

Експертите определят плана за личностно израстване като „процес на създаване на план за действие, основан на осъзнаване, ценности, размисъл, поставяне на цели и планиране на личностно развитие в контекста на кариера, образование, връзка или за самоусъвършенстване.“

Индивидуален план за растеж може да ви помогне да постигнете визията, която имате за себе си. Това е нещо, за което трябва съзнателно да мислим и да се стремим. Ако не планирате собственото си развитие и израстване, никой друг няма да го направи.

Ресурси за изтегляне

Преди да продължите, изтеглете следващия PDF файл, който съдържа следните работни листа:

  • „За теб“
  • „Вижън борд – подготовка“
  • „Вижън борд“
  • „Работен лист – планиране“
Изтеглете работните листа от тук

Ето и 4те стъпки, които можете да предприемете за разработите своя добър, лесен за изпълнение и персонализиран план  за личностно развитие.

1. Познай себе си

За да планирате бъдещето, трябва да разсъждавате върху миналия си опит, своите слаби и силни страни; те те направиха това, което си днес. Вие също трябва да изясните собствените си уникални ценности, като почтеност, уважение към другите, лидерство, честност. Вашите ценности определят позицията ви, независимо дали е на работното място, със семейството и приятелите ви и във вашите романтични отношения. Освен това има няколко важни въпроса, които трябва да си зададете:

  • Какъв искам да стана в живота?
  • Какви са постиженията ми до момента?
  • Какви са моите лични цели?
  • Какви са моите кариерни амбиции?
  • Какви стъпки съм предприел, за да преследвам тези цели и амбиции?

От ресурсите, които изтеглихте,  попълнете листа „За теб“.

Чудесен инструмент за оценка е и „Колелото на живота“.

Към ресурса

2. Развийте визията си

След като зададете и отговорите на тези въпроси, ще имате ясна визия за това кой сте и какво искате от живота. Това ни отвежда до втората стъпка; развиване на визията си.

Какво искате да постигнете? Какво наистина искате? Помислете за реалистични и амбициозни цели.

Интелигентен съвет е да си осигурите няколко опции, за да постигнете следващата си цел.

По този начин, ако нещо се обърка или се сблъскате с препятствие, можете да преминете към друг път. Бъдете гъвкави в планирането си, защото обикновено хората са склонни да подценяват колко време ще отнеме даден проект.

Може да ползвате листатата „Вижън борд“ от работните листа, които изтеглихте.

3. Оценете днешната си ситуация

 

Изпълнението на вашия план може да бъде трудно в началото. Но с отдаденост и внимание към наградата, скоро ще откриете, че тя се превръща в ежедневен навик.

Мотивацията е това, което те кара да започнеш. Навикът е това, което те кара да продължаваш.

Джим Рон

Използването на вашите силни страни ще впрегне вашата енергия. Можете да зададете важни етапи по пътя, защото по-малките цели ви дават мотивацията и стимула, от които се нуждаете, за да стигнете до големите.

И всеки път, когато достигнете крайъгълен камък или постигнете една от малките цели, награждавайте се за упорития си труд.

4. Преглеждайте напредъка си

 

Всеки проект трябва да бъде прегледан и оценен и вашият изключителен план за растеж не се различава. Можете да го правите на месечна база или на всеки няколко месеца, както ви е удобно. Но е от решаващо значение да направите крачка назад и да погледнете цялата упорита работа, която сте свършили.

Работен лист за планиране

Проверете дали сте пропуснали нещо или сте пропуснали крайни срокове. Или може би мини-целите, които сте задали последния път, вече не отговарят на вашите критерии, те се нуждаят от корекция или пренастройка. Помислете за опита си и обмислете всичко, което сте научили. Това ще гарантира, че продължавате да се движите напред в съответствие с дългосрочния си план и визията, която сте изградили за себе си.

В крайна сметка можете да съставите перфектния план, но ако не го следвате, няма да стигнете до никъде. Всеки има нужда от практика, за да се развива и расте, дори ако това означава да излезете от зоната си на комфорт. Наличието към нещо, към което да се стремите, може да подобри  самочувствието и да върне  страстта ви към живота.