fbpx

7-дневно предизвикателство. PDF шаблони за изтегляне.

Със 7-дневно предизвикателство можете лесно да започнете нов проект или формирате полезен навик. Ще се запознаете със система, с която да постигате страхотни резултати, докато се забавлявате.

Подходящо ли е за вас?

Чувствате ли , че животът ви е станал някак еднообразен? Сякаш правите едни и същи неща ден след ден? Искате да се заемете с някакъв проект, но се чувствате блокиран? Знаете, че целите, които сте си поставили ще променят живота ви, но отлагате работата по тях за началото на месеца, годината, другия сезон, ваканцията….

Е, ако това звучи познато, имате нужда от леко разтърсване със 7-дневно предизвикателство.

Ето тайната: каквато и да е целта ви – предизвикайте себе си да направите едно просто нещо, което ще ви отведе към целта ви всеки ден в продължение на седем дни.

Така че, например, ако искате да отслабнете, предизвикайте се да не ядете храни с добавена захар в продължение на седем дни. Ако искате да почистите дома си, предизвикайте се да почиствате 30 минути на ден в продължение на 7 дни или да пълните една торба на ден с предметите от дома си, които да изхвърлите. Ако искате да тренирате повече, предизвикайте себе си да правите проста рутинна тренировка от пет до десет минути всеки ден в продължение на седем дни. Или можете да медитирате всеки ден, да прочетете глава от книга, която искате да завършите, или дори да напишете глава от книга. Изцяло зависи от вас.

Изберете едно, само едно малко нещо, ангажирайте се с него – и след това го правете в продължение на седем дни. Звучи лесно, нали?

Колко лесно е?

Фактът, че правенето на нещо в продължение на седем дни звучи толкова лесно, е една от причините този метод да е толкова ефективен.

 В крайна сметка всеки може да се откаже от сладките за седем дни, нали? Мога да го направя  с мисълта, че на 8-мия ден мога отново да хапна шоколад, ако искам.

Дори заклетите любители на дивана могат да  правят сутрин 15 минути упражнения за седем дни.

Знам, че дори тези от вас, които са пристрастени към своите електронни устройства, може да ги изключвате един час преди лягане. Обзалагам се, че можете да направите това 7-дневно предизвикателство!

Виждате ли как дори това кратко предизвикателство може да разпали вашия състезателен дух?

Представете си, че един от най-добрите ви приятели ви предизвиква да правите това нещо в продължение на седем дни и в края му ще получите някаква награда.  Бихте го направили, нали? В края на краищата колко трудно може да бъде?

Ето защо е толкова лесно да започнете и да направите 7-дневното предизвикателство — защото е просто.

Е, по-скоро измамно просто.

И така, каква е уловката?

Да, участието в седемдневно предизвикателство звучи просто, но почти сигурно ще се сблъскате с някаква психическа съпротива по пътя.

Седем дни са една пълна седмица. Това означава, че трябва да правите това всеки ден от обичайния си график, без значение как изглежда животът ви. Трябва да направите това в дните, в които ставате рано, за да отидете на работа, трябва да направите това през уикенда, дори ако имате махмурлук, трябва да направите това в деня, в който имате някакви социални или други допълнителни дейности, планирани през тази седмица.

Някак си, само за една седмица, трябва да намерите време за това, с което сте се ангажирали, и да го свършите. Ако преодолеете съпротивата, която се появява, тогава ще почувствате огромно удовлетворение в края на седемте дни.

Не само това, но ще докажете, че навика от 7-дневното ви предизвикателство може да се впише във всички аспекти на живота ви.

Ако ви е харесало и усещате ползи, тогава може би можете да разширите 7-те дни в 28-дневно предизвикателство или може би просто да го направите редовна част от живота си.

Поредица от 7-дневни предизвикателства, изпълнявани едно след друго, могат да се превърнат в пълна промяна в начина на живот за много кратък период от време.

Как да го направите?

Преди да започнете може  изтеглите работните листа за седемдневното предизвикателство:

Работните листа за 7-дневното предизвикателство

1: Изберете своето 7-дневно предизвикателството

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете първото си предизвикателство. В идеалния случай първото трябва да бъде нещо съвсем кратко и просто, нещо, което отнема може би 10–15 минути всеки ден и което на теория всеки може да направи.

Ето няколко примера:

• Ако крайната ви цел е загуба на тегло, предизвикайте себе си да изкарате 7 дни без бисквити или шоколад, или може би да хапвате парче плод като лека закуска всеки ден или да пригответе и хапнете здравословна закуска

• Ако искате да станете по-здрави, предизвикайте се да правите кратки упражнения всеки ден в продължение на 7 дни. Има много видеа в YouTube, с които да ги правите у дома наистина лесно.

• Ако искате да подредите дома си, предизвикайте себе си да правите 15 минути почистване в една стая всеки ден. Задайте таймер и го направете.

• Ако искате да намалите стреса, правете 10-минутна медитация всеки ден.   

• Ако сте претрупани с работни и семейни ангажименти, предизвикайте себе си да четете глава от книга всеки ден или да правите нещо друго само за вас.

Прости малки предизвикателства. Просто изберете едно и го запишете :

Тази седмица ще ____________ всеки ден.

2: Подготовка

Второто нещо, което трябва да направите, е да се подготвите. Какво трябва да направите, за да улесните това предизвикателство?

Така че например, ако се отказвате от сладкиши, уверете се, че в къщи нямате и и ги премахнете от списъка си за пазаруване за седмицата.

Ако правите предизвикателство за упражнения, изберете подходящо време от деня за вас. Трябва ли да настроите алармата си 10 минути по-рано? Трябва ли да приготвите спортния си екип, така че да се обличате  първо него всяка сутрин?

Отделете малко време, за да напишете какво трябва да направите, за да се подготвите за предизвикателството. И след това направете подготовката за следващия ден.

3: Направете 7-дневното предизвикателство

Станете в първата сутрин от предизвикателството и го направете – просто направете го този ден и всеки от следващите шест дни.

Всеки ден, отбелязвайте на лист за проследяване, че сте го направили, и прекарайте няколко минути в писане как се чувствате това или какви  наблюдения имате.

Ако пропуснете ден, не се паникьосвайте. Това не е краят на света. Върнете се към него на следващия ден и напишете малко за това защо сте го пропуснали и какво сте научили от това.

От друга страна, ако пропуснете дори Ден 1 от предизвикателството, тогава може би трябва да спрете и да преосмислите. Ако не можете да направите дори един ден, без умът ви да се бунтува срещу това или да пречи на начина ви на живот, тогава може би трябва да поемете по различен път към крайната си цел.

4: Празнувайте

Когато стигнете до края на вашите седем дни и сте поставили отметка във всички квадратчета на вашия лист, наградете се!

След като започнете да правите предизвикателства редовно, седмата отметка в листа с предизвикателства така или иначе трябва да ви даде огромно чувство на удовлетворение, но не се колебайте да си дадете още една награда.

Пуснете си запис на аплодисменти  и направете победна обиколка във вашата всекидневна. Обявете победата си и пред приятел, който ще се зарадва на успеха ви.  Купете си книга, букет с цветя или си подарете стикер със златна звезда.

Каквото и да правите, обявявайте победата си пред себе си и си позволете да изпитвате удоволствие от нея. След това не забравяйте да продължите – последната стъпка тук е най-важната от всички.

5: Анализирайте вашето 7-дневно предизвикателство

След като приключи седемдневното предизвикателство и докажете на себе си, че можете, тогава имате още две задачи.

Първото нещо е да решите дали предизвикателството, с което се справихте ще стане част от живота ви. И ако е така, трябва да направите план, за да продължите.

Второто нещо е да изберете следващото си 7-дневно предизвикателство, за да можете да надградите успеха си и да го умножите.

Така че, нека първо разгледаме как се справихте. Помислете за изминалата седмицата и прочетете ежедневните си наблюдения. Забележете как се чувствате в края на седмицата и след това решете какво трябва да направите по-нататък.

Може би сте правили 7 дни нещо и го мразите от началото до края. Може би сте започнали с ентусиазъм, който бързо отшумя и до дни 5, 6 и 7 нямахте търпение да свършите. Това е страхотна обратна връзка. Не правете това нещо повече. Направихте 7 дни и това е достатъчно. Изберете нещо друго и започнете отново.

Ако сте успели със своето 7-дневното предизвикателство и сте му се насладили, най-очевидната следваща стъпка би била да продължите с 28-дневно предизвикателство, което да обмислите как да продължите. След като стигнете до края на 4-те седмици, тогава вероятно ще откриете, че нещото ви е станало навик и не е необходимо да се проследява повече.

6. Актуализирайте

Да приемем, че сте предизвикали себе си да правите упражнения всеки ден и сте започнали в сряда. Ден 1 беше лесен, скочихте от леглото и го направихте, изпълнени с ентусиазъм. Четвъртък също беше ОК. В петък не успяхте сутринта, защото станахте по-късно, но тренирахте, когато се прибрахте. През уикенда се излежавахте до късно, но все пак направихте упражненията. Понеделник беше катастрофа – така или иначе мразиш понеделниците, изобщо не успяхте да правите упражнения. Но някак си във вторник ентусиазмът ви се върна и след това го направихте отново в сряда, за да завършите седемте дни.

7: Изберете следващото 7-дневно предизвикателство

Как се чувствате? Преодоляхте се  и успяхте. Упражненията започнаха да дават ефект и може би се чувствате малко по-добре. Определено искате да продължите.

Но може би, когато измисляте следващата си програма, бихте могли да поставите дни за почивка в понеделник и петък, да го правите сутрин от вторник до четвъртък и след това да го правите през деня в събота и неделя. Използвайте обратната връзка от седмицата си, за да измислите програмата си, след това я изпробвайте в продължение на 28 дни и вижте как ще се справите.

След като решите как да продължите, тогава е време да изберете друго 7-дневно предизвикателство. Можете да изберете една и съща основна област – отслабване, подреждане на дома си или нещо съвсем различно, зависи от вас.

Предизвикайте себе си, подгответе се, настройте и започнете отново.

Заключение

Само си представете, ако бихте могли да започнете и да развиете нов здравословен навик всяка седмица до края на живота си. Колко продуктивни бихте могли да бъдете?

Дори ако сте прекратили половината от тях, защото не са работили за вас, или дори ако започнете нов на всеки няколко седмици вместо всяка седмица, все още може да имате един или два нови здравословни навика, които започвате да развивате всеки месец , изтласквайки нездравословните неща, които правите в момента.

Системата на 7-дневните предизвикателства се надгражда всеки ден. Всяко предизвикателство е просто и лесно за предприемане. Дори и най-заетият човек може да намери пет или десет минути на ден, за да прави тези неща. Но колкото повече постигате и колкото повече се възнаграждавате за постигнатото, толкова повече искате да постигнете и бавно, но сигурно можете да промените живота си.