fbpx

Постигане на жизнен баланс – 7 стъпки 

Какво всъщност означава да намериш баланс в живота си?

Това означава, че не посвещавате твърде много време, усилия и енергия на една област от живота си. През повечето време се  чувствате мотивирани, спокойни, и заземени.  

Аспектите на живота ни попадат в една от двете категории:  

Вътрешната: сърце, тяло и ум

 • Емоционално здраве. Включва вашето настроение, щастие, позитивност, здравословна обработка на чувствата и избягване на депресия и тревожност.
 • Физическо здраве. Хранете се  добре, но с мисъл за здравето си. Спортувайте, но не забравяйте да отделите достатъчно време за почивка и да се поглезите с храни, които наистина обичате.
 • Душевно здраве. Стимулирайте  себе си интелектуално, но дайте на ума си възможност да си почине.

Външната: забавление, семейство, общност и работа

 • Свободно време. Отделете време, за да се отдадете на дейности, които ви харесват.
 • Семейство. Поддържайте здравословни граници, но се уверете, че отделяте време, за да изпълните своите отговорности.
 • Общност. Отдайте се на социални дейности с приятели.
 • Работа.  Докато преследвате целите си, продължавайте да следите голямата картина.

Намиране на жизнен баланс

Повечето хора се фокусират твърде много върху една или две области, докато пренебрегват останалите.

Въпреки, че това може да ви изненада, възможно е да балансирате всички тези области.

Стъпки за намиране на баланс

 • 1. Анализирайте – Прегледайте всички части от живота си, пренебрегвате ли някои области? Колелото на живота е най-краткия тест да анализирате дали сте балансирани . След попълването на този лесен за ползване инструмент ще осъзнаване кои области е необходимо да промените.   Може да изтеглите от тук:
 • 2. Създайте конкретен списък с цели в създаването на баланс. Например, ако работите повече часове, отколкото трябва за сметка на време със семейството, тогава намаляването на работното време трябва да бъде една от целите ви. Друг пример е, ако напълно пренебрегнете физическото си здраве, като се храните лошо или никога не тренирате, това показва, че е необходима цел за подобряване в тази област, като промяна на диетата и отделяне на време за упражнения.
 • 3. Направете план – Опишете какви са стъпките за постигането на целите си. Изтеглете безплатен ресурс „10 работни листа: Моите цели+ стратегия за успех“
 • 4. Обмислете препятствията по пътя си и отбележете как ще се справите с тях. Помислете как сте се справяли с трудностите в живота си досега, защото това може да ви бъде от полза сега.
 • 5. Подготовка – Подгответе се за всякакви вътрешни сътресения, които ще ви попречат да следвате плана си. Ако знаете, че имате навика да подхранвате негативен саморазговор, запишете си нещата, които си казвате, и изявленията, които ще им противодействат.
 • 6. Получете подкрепа  – намерете хората, които ще ви помогнат да следвате посоката. Например, вашият съпруг може да ви напомня за вашите цели. Най-добрият ви приятел може да се присъедини към вас в тренировките.
 • 7.Отбелязвайте напредъка. Както всяко нещо, намирането на баланс отнема време, защото трябва да се отървете от негативното поведение и навици и да изградите нови. Не се отказвайте. В тази стъпка е важно да отбележите успеха си и да следите как намирането на баланс ви помага, за да бъдете мотивирани в усилията си.

Няма да е лесно, но за най-добрите неща в живота си се струва да се работи.

Постигайки баланса си в живота, ще откриете, че решенията идват по-лесно, защото сте в хармония със себе си и с истинските си нужди и желания.