fbpx

Как да се справите с отлагането+безплатен pdf тракер

stop na otlageneto

Ключов фактор в увеличаването на продуктивността е справянето с отлагането. Всички отлагаме по-често, отколкото бихме искали да признаем. Случва ли се да предавате  работния проект в последния момент?  А отлагате ли и при важни житейски решения, като например да помолите шефа си за обещаното повишение, или да започнете да тренирате? Да напуснете гаджето си, да имате бебе …..списъкът е безкраен. Как да спрете да отлагате?

Ние вярваме, че винаги има утре, така че просто се отърваваме от стреса и тревожността в момента  и отлагаме за по-късно. Първото нещо, с което трябва да се заемете е да се опитате да разберете какъв стресов фактор стои зад вашето отлагане.

Това може да бъде страх от провал, страх от конфронтация, страх да не бъдеш съвършен.

Вие сте най-лошият си критик. Преценявате своите недостатъци и несъвършенства твърде строго.

 Проучванията обаче показват, че когато си простите, че отлагате или не сте свършили нещата толкова перфектно, колкото бихте искали, това всъщност може да ви помогне да избегнете отлагането.  

И най-важното, поставяйте си реалистични цели.

otlaganeto2

Как да се справим с  отлагането?

1. Превърнете натоварващите задачи в навици.

Всички имаме достатъчно сила на волята, за да изпълняваме само около 3 или 4 задачи всеки ден. Навиците използват други части на нашия мозък, а не префронталната кора, която е свързана с рационалното мислене.

Така че, когато се научите да правите нещо по навик, вместо да гледате на това като на ежедневна задача, мислите за това по-малко, което означава, че използвате по-малко сила на волята и няма да изпаднете в коловоза на отлагането.

Неща като миене на зъбите или оправяне на леглото са се превърнали в ежедневни навици, които автоматично изпълнявате, без дори да се замисляте да ги отлагате. Защо да не превърнете здравословното хранене, ежедневните упражнения или своевременното представяне на отчети в ежедневни навици?

След това става по-лесно, но все пак трябва да поддържате мотивация и вдъхновение. Чудесен начин да изградите навик е да го свържете с награда.

nagrada

Така че защо да не решите, че след определен период от време или след като завършите X, може да гледате видеоклипове в YouTube или да изпиете чаша кафе.

Направете го приятно за себе си, защото наградата е частта, която мозъкът асимилира, за да прецени нивото ви на удоволствие. Ако сте щастливи, тогава мозъкът ви бавно превръща тази задача в навик, който очаквате с нетърпение, вместо в нещо, от което се страхувате ежедневно.

Полезно  е да проследявате всеки нов навик, който изграждате.  Може да проследявате новите навици като маркирате всеки успешен ден. Отбелязването на всеки успех ще ви мотивира да продължавате. Не прекъсвайте веригата поне месец и неусетно ще придобиете един нов полезен навик.

Изтеглите безплатните  инструменти за проследяване на навиците.

free pdf traker
Изтеглете тракерите за проследяване на навиците

2. Разбийте работните задачи на части.

Опитайте този метод да спрете отлагането за домашните си задачи. Вместо да започнете с идеята да почистите целия гараж, първо започнете с дясната половина. Направете почивка.  След това,  довършете останалото.

 На работното място големите задачи може да изглеждат обезсърчителни, когато ги погледнете като цяло. Отговорът? Разделете го на по-малки задачи. Направете схема на целия проект и след това го разделете на по-малки задачи.

Работата на интервали от 30 минути, също помага да се разбият задачите на по-малки парчета, които са управляеми и не толкова плашещи. След 30 минути направете почивка и оценете работата си. След като видите колко сте постигнали, ще ви даде онзи тласък на увереност, от който се нуждаете, за да продължите.

Запознати ли сте с метода Помодоро? Вижте повече тук.

3. Премахнете разсейващите фактори.

Проверката на имейла ви на всеки 5 минути не ви носи никаква полза.  Поредната нотификация  може да ви накара  да отложите текущата си задача. Така че, след като сте се ангажирали да вършите работата, ограничете разсейването, като изключите излишния технологичен шум. Има приложения, които могат да ви помогнат.  


Важното е да определите определено време за проверка на имейли или социалните си медии и след като започнете задачата си, избягвате желанието да направите кратък преглед.

Друго сериозно разсейване идва с  мултитаскинга. Въпреки че може да изглежда, че сте продуктивни, истината е, че това е пълна загуба на време и енергия. Помислете за това:  на мозъка ви отнема около 20 минути, за да се съсредоточи напълно върху една задача и да й даде 100%, ако през това време  започнете и  друга задача, това означава, че намалявате нивото на фокусиране наполовина.  С всяка  следваща задача фокусът пада все почече. Така че, въпреки че работите повече, крайните ви резултати ще бъдат под средните.

4. Работете в силните си часове.

Всички имаме определени часове през деня, когато сме най-продуктивни. Някои от нас са чучулиги, други са сови. Разберете кои са най-продуктивните  ви часове и тогава се заемете с най-трудните си задачи. Така ще работите за важните задачи  на максималния си капацитет.

Ако не си поставите въпроса как да спрете да отлагате, ще трябва да се справяте с отлагането през целия си живот. А това може да има отрицателен ефект не само върху продуктивността ви, а и върху вашите взаимоотношения, кариера и лично здраве.

Така че защо не превърнете ежедневните задачи, от които се страхувате, в нещо по-забавно и приятно и не премахнете желанието да отлагате?