fbpx

Как да създадете страхотно първо впечатление?

dobro_purvo_vpechatlenie

Как да създадете страхотно първо впечатление?

Кой не иска да направи страхотно първо впечатление? То се създава за секунди. 

Иначе казано, няма място за грешка, ако искате да направите брилянтно впечатление на интервю, бизнес среща или презентация.

Но добрата новина е, че можете да овладеете уменията, необходими за тези важни първи секунди.

Но нека изясним нещо: да направите добро впечатление не означава да се преструвате. Това означава да покажете най-доброто си, автентично аз, когато срещнете някого за първи път.

Не забравяйте, че хората си спомнят начина, по който сте ги накарали да СЕ ЧУВСТВАТ, а не думите, които всъщност сте казали.

Направете страхотно първо впечатление, като позволите на вашата положителна енергия да тече през вас.

Ето как:

Уверено ръкостискане  

Вашето здрависване е индикатор за вашата вътрешна енергия. Увереното ръкостискане увеличава интереса към взаимодействие и намалява негативните асоциации.  

Начинът, по който се здрависвате, може да предаде вашата топлина и сила. Може да покаже на другия човек, че сте подкрепящи и надеждни.

Усмихвайте се

Топла усмивка: Никога не подценявайте силата на усмивката си. В допълнение към това да се чувствате жизнени, вие също така давате от добрата си енергия на всеки, който срещнете. Истинската усмивка показва позитивна, топла личност. От друга страна, намръщеното лице казва на света да се отдръпне… не се интересувате.

Една усмивка и всички печелят.

Зрителен контакт

Най-добрият подарък, който можете да дадете на някого, е вашето искрено отношение. Когато срещнете някого за първи път, наистина го погледнете в очите. Можете да научите толкова много, като ги погледнете в очите. Наистина обърнете внимание на изражението на лицето, душевното състояние и нуждите на човека срещу вас.

Когато става въпрос за зрителен контакт и искате да избегнете втренченото гледане на другия балансът е от ключово значение. Може да използвате „техниката на триъгълника“, при която рисувате въображаем обърнат триъгълник около очите и устата на другия човек. По време на разговора можете да местите погледа си от една точка на триъгълника към друга на всеки 5-10 секунди. Това ще ви накара да изглеждате заинтересовани и ангажирани с обсъжданата тема.

Външен вид

Грижата за вашия външен вид и носенето на дрехи, които са подходящи за ситуацията, ще ви помогнат да създадете добро първо впечатление.

Облеклото е важно, когато срещате някого за първи път. Добрата новина е, че дори незначителни промени могат да увеличат шансовете да направите добро впечатление. Те включват избор на цветове, които ви подхождат и внимателно подбиране на аксесоарите.

Личната грижа и хигиената също играят важна роля за цялостния ни външен вид, така че не забравяйте да обърнете внимание на зъбите, косата, ръцете и ноктите.

Езикът на тялото

Ние не общуваме само чрез думите си. Нашите изражения, жестове и стойка също изпращат силни послания, когато взаимодействаме с другите.

Изследванията показват, че до 60-70% от смисъла в човешката комуникация се извлича от невербалното поведение. Въпреки това много хора не обръщат много внимание на езика на тялото си и не осъзнават, че изпращат объркващи или отрицателни сигнали.

Имайте предвид тези съвети:

  • Опитайте се да не затваряте пространството пред вас, като скръстите ръце или поставите чантата в скута си.
  • Намалете до минимум нервните движения, като гризане на ноктите, барабанене с пръсти или игра с косата.
  • Бъдете наясно със стойката си и избягвайте да се навеждате напред или да се накланяте твърде много назад в стола си.
  • Покажете, че слушате, като кимнете с глава и леко се наведете напред.

Точност

Да бъдеш точен показва уважение и учтивост към другите хора. Когато се появите късно – независимо дали става дума за бизнес среща или семейно събиране – това изпраща съобщение до другите, че вашето време е по-важно от тяхното.

Ето няколко бързи съвета за подобряване на точността ви:

  • Дайте си 25% повече време, отколкото смятате, че ще ви е необходимо, за да стигнете някъде или да изпълните задача.
  • Не се изкушавайте да проверявате имейла, гласовата си поща или известията в социалните мрежи точно преди да трябва да си тръгнете.
  • Проследявайте колко време ви отнема да изпълнявате ежедневни задачи, за да спрете да подценявате времето, необходимо за конкретни дейности.
  • Идентифицирайте основните причини, поради които искате да сте точни и ги използвайте, за да се мотивирате.

Положителна нагласа

Положителното отношение е съществена част от създаването на добро впечатление. Колкото и да сте поддържани и добре облечени, външният ви вид не може да компенсира негативното впечатление, което може да направи лошото отношение.

Показването на положително отношение не винаги е лесно, особено в ситуации, като интервю за работа, когато вероятно се чувствате много нервни. Ако се фокусирате върху другия човек и му отделяте цялото си внимание, това ще ви помогне да създадете топло и надеждно впечатление.

Можете също така да подобрите възприятието им за вас, като отпуснете мускулите на лицето си, усмихнете се и установите зрителен контакт достатъчно дълго, за да забележите цвета на очите им. Ако ви е трудно да коригирате отношението си, помнете време, когато сте се чувствали щастливи, ентусиазирани или благодарни, и оставете тези чувства да преместят ума ви на по-добро място.

Предлагам ви едно предизвикателство за следващите седем дни.

Наблюдавайте се как поздравявате новите хора в живота ви. Как те се държат с вас? Има ли начини, по които можете да коригирате подхода си, за да увеличите положителните си вибрации? Опитайте и вижте.

Очакват ви страхотни нови връзки!

Цялата статия може да изслушате: