fbpx

Как стресът влияе на тялото, ума и духа

efektite_na_stresa

Въведение

Спазвате балансирана диета, опитвате се да получите осем часа качествен сън всяка вечер и спортувате поне три пъти седмично. Да, тези три неща могат да направят толкова много, когато изпитвате значително количество стрес в живота си.

Въпреки, че може да забележите как сърцето ви бие малко по-бързо и стомахът ви се свива, когато изпитвате стрес, много повече неща се случват в тялото и ума ви, за които може да не осъзнавате, че са физически и психически прояви на вашия стрес.

Не забравяйте, че разполагате с всичко, от което се нуждаете, за да се справите с всичко, което животът може да ви поднесе.

Тук ще разгледаме какво е стресът и как може да ви повлияе физически, психически и духовно.

Какво е стрес?

Според проучване на Американския институт по стрес:

 • 33% от хората съобщават за изключителен стрес
 • 77% от хората съобщават за стрес, който се отразява на физическото им здраве
 • 73% от хората съобщават за стрес, който има отрицателно въздействие върху психичното им здраве.

Стресът има потенциал да повлияе на всеки, въпреки че не всеки изпитва стрес по един и същи начин.

Накратко, стресът е естественият отговор на тялото ви на специфичен стимул или събитие, което изпитвате.

Но не всеки стрес е лош стрес. Ето кратък преглед на двата основни вида стрес.

Еустрес и дистрес
 • Еустрес. Известен като „положителен стрес“. Може да го изпитате сутринта на вашата сватба или преди голям тест, за който наистина сте подготвен. Положителният стрес ни позволява да се чувстваме пълни с енергия. Води до повишаване на реакцията, активността и деятелността.
 • Дистрес. Негативен стрес  – включва всички видове дразнители, които могат да бъдат оценени като неприятни, стряскащи, нарушаващи нормалното ниво на спокойствие, в по-тежките ситуации, тези външни фактори могат да бъдат застрашаващи здравето или дори живота на човека. Може да изпитате дистрес, когато загубите работата си или член на семейството се разболее.

Хроничен стрес

Когато изпитвате стрес, тялото ви произвежда по-големи количества адреналин и кортизол, които се считат за хормони на стреса. Точно това поставя тялото ви в този режим на борба или бягство.

Но когато стресът се задържа по-дълго от обикновено, известен като хроничен стрес, вие винаги сте в този режим на борба или бягство. Това е най-лошият вид стрес, който може да има дългосрочни последици за вашето здраве и благополучие. Вие сте в състояние на свръхбдителност, постоянно се страхувате и очаквате приближаваща опасност.

Независимо дали стресът ви продължава две минути или две седмици, функционирането на вашето тяло и ум ще се промени само в краткосрочен план, като се върне обратно към нормалното, след като стресът се разсее.

След като започнете да изпитвате стрес доста редовно, вие се излагате на по-голям риск от развитие на някои дългосрочни последици за здравето.

Хроничен стрес

Влияние на хроничния стрес на тялото

Стресът има потенциал да повлияе на функционирането на всеки отделен орган и система в тялото ви. Колкото повече стрес се натрупва, толкова по-малко оптимално ще функционира тялото ви.

Когато тялото ви е наводнено с кортизол и адреналин, по-голямата част от вашите органи и системи влизат в състояние на „пренапрежение“. Когато това се случи, те са изключително претоварени и изтласкани до своите граници, точно поради което изпитвате физически прояви.

Ето накратко как стресът влияе на тялото.

 • Мускулно и ставно напрежение и/или болка
 • Хипервентилация (дишане твърде бързо)
 • Повишена сърдечна честота и кръвно налягане
 • Намален имунитет към заболявания
 • Стомашно-чревни проблеми (диария, гадене, повръщане, загуба на тегло)

И все пак ефектите не спират само дотук. При продължителен стрес тялото ви е много по-податливо на развиващи се състояния като сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет тип 2. Има и много доказателства, които показват, че стресът може да съкрати с години живота ви.

Как стресът влияе на тялото

Как стресът влияе на ума и духа

Когато нивата на кортизол и адреналин в тялото ви надхвърлят определени нива, способността на ума ви да функционира нормално също се влияе. Всъщност функционирането на мозъка ще достигне най-ниското си ниво за всички времена при повтарящи се пристъпи на стрес.

Това е вероятно, защото кортизолът и адреналинът в резултат на стреса надделяват нормалното освобождаване на хормони и невротрансмитери в мозъка.

Освен това нивата на серотонин и допамин ще намалеят, което в крайна сметка може да доведе до развитие на психични заболявания.

Как стресът влияе на ума и духа

Ето няколко примера за това как стресът може да повлияе на ума и духа ви.

 • Намалена памет
 • По-малко мозъчна активация
 • По-малко активни мозъчни клетки
 • Физически промени в структурата на мозъка
 • Повишен риск от развитие на психични заболявания (тревожност, депресия и др.)
 • Загуба на фокус и концентрация
 • Загуба на удоволствие от нещата, които обичате
 • Лошо настроение
 • Усещане за безнадеждност
 • Чувство на нещастие

Когато стресът надвие целия ви живот, най-значимото въздействие ще бъде върху ума ви. Ако не се лекувате, е много по-вероятно да развиете психични състояния като тревожност или депресия или невродегенеративни разстройства като деменция.

Състояние на релаксация и състояние на стрес

Без значение какво се случва в живота ви, вие сте в едно от двете състояния: състояние на релаксация или състояние на стрес. Въз основа на това, което вече разгледахме, и на личен опит, който може да имате, вероятно можете да разберете какви са основните разлики между двете.

Състояние на релаксация

Нека използваме „състоянието на релаксация“ като нещо като базова линия за вашето настроение и физически способности.

Когато сте в това състояние, вие сте относително спокойни и тялото ви функционира нормално, както трябва, тъй като не изпитвате никакъв стрес.

Вашият сърдечен ритъм е някъде между 60 и 100 удара в минута.

Вашето кръвно налягане е възможно най-близо до 120/80.

Храносмилателната ви система работи нормално. Има много малък шанс да изпитате някаква необяснима болка или дискомфорт в мускулите и ставите.

По отношение на вашето психическо състояние вие сте забележимо спокойни и обърнати към външния свят. Вие сте много по-спокойни, участвате в социални взаимодействия и разговори, като че ли сте без грижа в света.

Когато дойде време да си лягате, можете да заспите лесно, без да се въртите, непрекъснато да търсите правилната позиция или да се опитвате да освободите ума си от каквато и да е продължителна тревожност или стрес.

Накратко, вие се чувствате напълно здрави и дори сякаш сте на върха на света.

Състояние на релаксация

Стресово състояние

Стресовото състояние е донякъде необичайно както за тялото ви, така и за ума ви.

Когато сте в състояние на стрес, цялото ви същество е в състояние на „висока бдителност” и свръхвъзбуда.

Сърдечната ви честота е доста над нормалната (вероятно дори над 100 удара в минута).

Кръвното ви налягане е извън графиките, а болката в стомаха ви е почти непоносима.

Мускулите и ставите ви болят и болят, но не можете да намерите логична причина за това.

Вие сте стресирани, нервни, тревожни и изглежда, че всички около вас го забелязват. Много е вероятно е да се „нахвърлите“ на непознати за невинни опити да разговарят с вас. Често нямате абсолютно никаква толерантност към нищо по-малко от съвършенството.

Тревогата и стресът ви измъчват през деня, но сякаш ви следват и до спалнята. Прекарвате цялата нощ, опитвайки се да успокоите ума си и правите всичко, за да получите дори час-два качествен сън.

Състояние на стрес

Последни мисли

В умерени количества стресът всъщност може да ви насърчи да постигнете напредък към целите си, когато е под формата на еустрес. Въпреки това, дистресът е това, което вероятно изпитвате повече на дневна база и това, което ви причинява толкова много проблеми.

С дългосрочно излагане на стресова среда и задействания, вие се излагате на риск да увредите тялото, ума и дори духа си.

Въпреки че не всеки стрес може да бъде избегнат, най-доброто нещо, което можете да направите, е да идентифицирате своите тригери, да ги избягвате, ако е възможно, и да разработите здравословни стратегии за справяне, които работят най-добре за вас.

Вижте няколко бързи начина за намаляване на стреса тук.

Музика за релаксация.