fbpx

Създаване на навик за водене на дневник + безплатен PDF

vodene na dnevnik

Създаването на навик за водене на дневник може да се превърне в един от най-полезните и да постави началото на удовлетворяваща и изпълнена със забавление ежедневна практика. В статията ще видите и как да направите дневник и безплатен PDF шаблон за

Много от успелите хора вярват, че ежедневното водене  на дневник е ценно за израстването, малцина от нас обаче са последователни.

Може би сте започвали и в началото сте записвали редовно, но след това сте загубили инерция. Без правилните инструменти е трудно създаването на всеки навик.

Воденето на дневник може да бъде обезсърчително поради различни причини: недостиг на време; не знаете какво да напишете;  страх да бъдете честни със себе си.

Но можете да промените това. Има огромна полза от навика за ежедневно записване в дневен планер и не е нужно да отнема много време.

Ето три съвета, за да започнете. Изберете:

  1. формат на дневника
  2. време, в което да пишете
  3. определете си награда

Изберете формат/шаблон.

 Може да предпочетете тетрадка или дневник, който вече имате под ръка. Но понякога  празната страница изглежда плашещо и колебанията какво да напишете да доведе до загуба на време.

Затова изберете структуриран формат, който да подпомага ежедневните ви размишления. Можете дори да подредите персонален планер по ваш вкус.

 Предлагам ви пакет от шаблони за персонален планер, с който да направите собствен дневник.

Пакет от темплейти за персонален планер

Изберете специално време.

Независимо дали решите да водите дневник сутрин или вечер, изберете час и се придържайте към него. Може да се наложи да пренаредите част от ежедневието си, за да се превърне в естествен ритъм на деня ви.  

Изберете котва. Най-лесно е, ако обвържете този навик с друг, който сте изградили. Например, може да записвате в своя планер сутрин, докато пиете кафето си. Или сядайте с дневника вечер преди лягане.  Хубаво е да включите този навик в сутрешния и/или вечерния ритуал, който вече имате.

Определете си награда.

Обвържете се с водене на дневник за 30 дни. Ако се откажете след една седмица в опита си да водите дневник, няма да видите резултати. Но практикувайте един месец и ще усетите положителните ефекти. Преодолейте съпротивата през първите 30 дни, като си обещаете награда, която да ви стимулира – билет за концерт, красива блуза, мечтан уикенд.  

Направете равносметка след първите 30 дни, как редовното водене на дневник е оказало влияние върху живота ви.

Представете си какво може да направи една година или едно десетилетие.

Ще придобиете перспектива и ще живеете с благодарност. Освен това ще увеличите яснотата си и ще вземате по-добри решения.

Можете да очаквате с нетърпение времето с вашия дневник, като включите тези съвети.

Когато дните ни са претрупани със събития и задачи, воденето на дневник ни помага да забавим темпото и да се свържем отново със себе си. Ползите, които получаваме са самоосъзнаване, яснота на целите и благодарност за живота.

Кой съвет можете да приложите още днес?