fbpx

5 ползи от воденето на работен дневник. Свалете от безплатните органайзери и дневници

Работен дневник – пет ползи

1. Организирате деня си

Използването на работен дневник е начин да поддържате всичко организирано – планиране, срокове, проследяване на проекти, приоретизиране на задачи.

Подобряване организацията на времето и Ви дава възможност да проверите по колко време отделяте на всяка от задачите за деня.

Например: изпращане на  имейли за 45 минути,  час – за писане на отчет, час и половина споделяте с колегите извънредната си натовареност и т.н.   Когато погледнете назад, да видите точно къде е минало времето ви и как можете да промените графика занапред.

Добра идея е да разделите изпълнението на задачите си на отделни цикли, като ползвате метода Помодоро. Вижте повече за метода в поста

Как увеличим продуктивността си с техниката Помодоро?

2. Маркирате успехите си

Силата на малките победи е от основно значение за човешката природа. Толкова често успехите ни радват за момент и след това се забравят напълно, докато нашите провали и недостатъци ни занимават твърде дълго.

Социалният психолог Рой Баумейстер подробно описва еволюционните причини, които стоят зад тази идея, в статията си „Лошото е по-силно от доброто“.

Предразположени сме да се фокусираме върху провала, за да можем да се развиваме.

В офиса обаче е също толкова важно да отпразнуваме успеха. Записването на дневни, месечни и тримесечни цели и съответно отбелязването им като постигнати ще ви помогне да видите ежедневните си победи на хартия.

От всички неща, които могат да ни мотивират на работното място, най-важното е отбелязването на постигнат напредък в работа.

3. Генерирате идеи

Можете да записвате всичките си идеи на едно място по всяко време. Винаги, когато една идея ви хрумне, можете да я запишете в дневника си.

Добра практика е да отделите място за креативно пространство в дневника си, където да записвате идеите си и да ги доразвивате.

Идеите могат да идват отвсякъде и навсякъде, независимо дали четете служебната кореспонденция или обсъждате на кафе с колегите плановете си за уикенда.


Ричард Брансън казва:

„Мисля, че съвет №1 е това, че пътувам навсякъде с бележника си. Никога не бих постигнал този мащаб без тези парченца хартия. Ако ви хрумне страхотна идея или мисъл и не я запишете на следващата сутрин тя може да е изчезнала завинаги.“

4. Учите се от грешките

Грешките малки и големи са неизбежни. Проследяването им в работния дневник може да ви помогне да се запознаете с моделите рано, за да можете да се намесите, преди те да станат по-голям проблем.

Отнемането на няколко секунди и записването на подробности за това, което се е объркало, може да ви помогне да идентифицирате проблема и да научите как да го отстраните.

Лудостта се дефинира като извършване на едно и също нещо отново и отново и очакване на различни резултати. Същото важи и за преминаването през едни и същи практики всеки работен ден и очакването на нещата да се подобрят.

Принуждавайки се да размишлявате върху по-предизвикателните си дни, ще можете да установите начини, по които грешките са могли да бъдат избегнати. Като започнете с това, което се е объркало и се върнете назад, можете да помогнете да се гарантира, че това няма да се повтори. Воденето на работен дневник ще ви помогне да придобиете нова перспектива за себе си и работата си. Това ще повиши увереността ви, ще определи промените, които трябва да бъдат направени.

5. Здравословно е

  • Намалява стреса. Несвършените задачи ни натоварват. Те са постоянен фон и създават шум в мислите ни.
    Когато напишем задачата и й поставим срок и план за изпълнение, тя престава да ни занимава непрекъснато. 
  • В допълнение на това воденето на работен дневник повишава позитивизма и увереността.
  • Най-голямата полза е личностното израстване. Воденето на редовни работни дневници, което отнема не повече от десет минути на ден, Ви дава нова перспектива като професионалисти и за това как се развивате.
    В допълнение към управлението на безпокойството и стреса, дневникът може да ви помогне да практикувате благодарност, позитивност и емпатия, които ще ви помогнат да израствате като личност.

Изтеглете PDF