fbpx

Как увеличим продуктивността си с техниката Помодоро?

pomodoro_method

Техниката Помодоро е може би един от най-простите методи за повишаване на продуктивността и намаляване на отлагането.

Какво е техниката Помодоро?

Философията в техниката Помодоро има за цел да повиши фокуса и концентрацията, като по този начин ви позволява да завършите проектите си по-бързо и с по-малко умствена работа.

 Всичко, от което се нуждаете, е таймер. Освен това не се изискват специални приложения, книги или инструменти (макар че има много такива). Франческо Кирило е използвал кухненски таймер с формата на домат като и от там идва името на тази популярна техника. /помодоро-домат на италиански/

Pomodoro tehnick

Методът е описан от Франческо Кирило, The Pomodoro Technique.

Продължете да четете до края, за да научите:

 • Какво представлява метода Помодоро?
 • С какво може да ви помогне?
 • Как да започнете да го прилагате?

Но това не е всичко. Ще получите и следните ресурси, за да прилагате техниката:

 • Готов за изтегляне PDF планер.
 • Онлайн таймери.
 • Релаксираща музика за работа и учене.

Техниката Помодоро, в пет стъпки:

 1. Изберете задача, която да бъде изпълнена. Част от голям проект или ежедневна задача – няма значение. Това, което е важно е да заслужава пълното ви внимание.
 2. Настройте таймера на 25 минути. Настройте съзнанието си, че ще прекарате 25 минути и няма да прекъсвате работата. Можете да го направите! В крайна сметка това са само 25 минути.  
 3. Работете по задачата, докато таймерът позвъни след това поставете чек на вашия списък. Работете концентрирано по поставената задача следващите 25 минути. Ако изведнъж се сетите, че имате нещо друго да свършите, отбележете го в работния си дневник или на лист хартия.
 4. Направете кратка почивка (5 минути са достатъчни). Медитрирайте, пийнете чаша кафе или чай, направете кратка разходка или нещо друго за релакс.
 5. На всеки 4 цикъла се прави по-дълга почивка. Тази „по-дълга почивка“ обикновено е от порядъка на 15-30 минути,  така че да се почувствате заредени и готови да започнете друга 25-минутна работна сесия.

Повторете този процес няколко пъти в рамките на един работен ден и всъщност ще постигнете много.   

rest Pomodoro

Важно е да се отбележи, че помодорото е неделима единица работа – това означава, че ако сте разсеяни от страна на колега, среща или спешен случай, или трябва да прекратите помодорото там (да запазите работата си и да започнете нова по-късно), или трябва да отложите разсейването, докато помодорото завърши.

Можете да приложите стратегията информиране и уговорка за обратно обаждане.

Информирайте другата страна, че работите по нещо в момента и договорете време, когато можете своевременно да разговаряте относно проблема. Обадете се на другата страна, когато вашият помодоро цикъл завърши и сте готови да се справите с проблема.

Pomodoro work cicle

Разбира се, не всяко разсейване е толкова просто и някои неща изискват незабавно внимание, но често е напълно приемливо да кажете на колегата си „В момента съм в средата на нещо, но мога ли да се свържа с теб след …. десет минути?“

Как може да ви помогне този метод?

 1. Може да спазвате строг график. Техниката Помодоро е наистина страхотна система за управление на времето. Позволява на всеки, който използва метода, да се придържа към строг график, без да губи фокус върху работата. Тази техника ви позволява да анализирате как прекарвате времето си и да изследвате способността си да свършите нещата бързо. Всяка успешна сесия Помодоро ви отвежда с една крачка по-близо до крайната ви цел, допълнена с достатъчно кратки почивки, за да продължите да възстановявате енергията и мотивацията. По този начин определено можете да подобрите работния си процес.
 2. Разбива сложни задачи на по-малки части. Истинската красота на метода Помодоро се крие във факта, че той е много ефективен срещу сложни и отнемащи време задачи. Преди да започнете с Помодоро, можете да разделите работата си въз основа на това коя част ще отнеме най-много време. Тук можете да спестите време и усилия, като групирате всички малки задачи в една сесия на Помодоро, за да запазите ума си без разсейване, докато работите по важните аспекти на задачата.
 3. Насърчава отчетността. Всеки път, когато нулирате таймера ще бъдете ограничени от времето за отлагане. Концентрирането върху изпълнението на задачата преди таймерът да изключи елиминира шанса да отложите работата.
 4. Оказва положителен ефект върху баланса между личния и професионалния живот.  Правилното прилагане на техниката Помодоро може да окаже голямо и положително влияние върху баланса ви между работа и личен живот. Тъй като можете да свършите голяма част от работата си преди или по-рано с тази техника, вие получавате и достатъчно време за себе си. Можете да използвате това излишно време, за да изпълните личните си задължения или да се образовате допълнително и да се подготвите за бъдещето. Накрая за техниката Помодоро един от многото хакове за производителност, които съвременните професионалисти и предприемачи се стремят да станат по-ефективни и гъвкави.

Как да започнем с техниката Помодоро?

Първите стъпки с тази техника за управление на времето са много лесни, защото вече можете да работите с обикновен бележник и таймер за обратно отброяване като аларма. Всичко, което има значение тук, е желанието да приложите техниката.

Вие създавате огромен фокус и моменти на значителна производителност през работния си ден. Сигурно е, че техниката Помодоро ще ви помогне по пътя към по-добра производителност.

За да прилагате техниката може да ползвате някои от специално разработените online таймери.   

Приятен начин да се концентрирате и да поддържате фокус върху планираните задачи е да пуснете подходяща музика за учене и работа. Следващият клип е с продължителност 25 минути, каквато е продължителността на един помодоро цикъл.

В този пост разгледахме ползите от воденето на работен дневник.

5 ползи от воденето на работен дневник. Свалете от безплатните органайзери и дневници“

Ако и вие обичате да записвате задачите за деня, бихте могли да чеквате на списъка със задачи и всеки един помодоро цикъл. Можете да изтеглите Pdf темплейт от тук.

planer pomodoro
Задачи за деня