fbpx

Как да постигнете повече, като работите по-малко?

Много често малкото е повече. Можете да постигнете повече, като работите по-малко.

Работата може да бъде животворна като водата. Но когато е в големи количества  се превръща в бедствие.  Пречи на личния ви живот, на здравето, дори и на постиженията на работното място.

За да постигнете баланс в живота си и по-добри резултати в бизнеса или на работното си място:

  • ограничете работното си време;
  • намалете задачите си за деня.

Ограничаване на

работните часове

Когато позволим работата да изпълни повечето ни време, ние не постигаме повече. Ние всъщност сме изчерпани и в офиса и у дома, вместо да сме продуктивни.

Решението? Създайте граници за работния си ден, работната седмица и уикенда.

Смятате, че  ограниченията ни задушават. Но вярно е обратното: въвеждането на граници ни освобождават и ни дават възможност да постигнете повече, като работите по-малко.

Определете колко часа ще е работния ви ден и се ограничете в тези рамки. Не удължавайте работния си ден, не носете работа вкъщи и почивайте през уикенда.

Това са три начина, по които ограниченията действително работят в наша полза:

  • повишават фокуса
  • насърчават креативността
  • стимулират производителността
  1. Подобряване на фокусирането.

Ако поставите стриктно ограничение на работния си ден, ще трябва да останете фокусирани и да избягвате безсмислени дейности. Няма да имате лукса да се разсейвате или да губите време за безсмислени дейности. Ограниченията ще ви помогнат да използвате ефективно времето си на работа и ще насърчат по-голям фокус.

2. Насърчаване на креативността.

Изкушаващо е да се опитвате да повторите това, което са направили другите, особено ако се възхищавате на работата им. Но вие имате само вашите умения и талант.

Следователно трябва да работите в рамките на собствените си знания и умения. Осъзнаването, че трябва да свършите същата работа за по-кратко време ще насърчи креативността, като ви принуди да се доверите на собствените си възможности.

3. Стимулиране на  продуктивността.

Да бъдеш продуктивен означава не да работиш много, а да работиш умно. След като ограничите работните часове, се налага идентифициране на задачите, които обичате и в които сте квалифицирани,  елиминиране   на несъществените дейности и делегиране  на останалите.

Въвеждането на ограничения на работното време ни кара да изследваме нови и изобретателни начини за подход към нашата работа, решаване на проблеми, завършване на проекти и много други.

Вместо да работят срещу нас или да ни ограничават, ограничаването на работното време работи в наша полза. То ни кара да даваме всичко от себе си и най-важното бъдем по-добри в работата и удовлетворени в личния си живот.

Помислите какви граници на работното си време  да приложите, за да сте по-фокусирани, креативни и продуктивни?

Намаляване на

задачите за деня.

Много от нас започват дните си с пълен списък с неща за правене. Не е необичайно хората да имат 10, 20 или дори повече неща в списъка си със задачи. Откъде изобщо да започнеш?

Дори и да постигнете пет или шест неща, лесно е да се почувствате като провал в края на деня заради всички неща, които не сте свършили. Това е сигурен начин за изтощение.

Как да спрете хроничната преумора и да прогоните претоварването? Стеснете списъка си със задачи.

Когато попълвате своя списък със задачи за деня, започнете с трите приоритетни дейности.

Вашите 3 задачи, които трябва да постигнете през деня, за да имате необходимия напредък по своите седмични и дългосрочни цели и проекти. Ако ги загубите от поглед, денят ви ще бъде претрупан от неща, които изглеждат спешни за някой друг, но не непременно важни за вас.

Съсредоточите се върху трите неща, които наистина имат значение. С тази новооткрита яснота за това какво е и какво не е приоритет, дните ви ще са по-продуктивни.

Стесняването на фокуса ви и навикът да работите по-малко, но по-фокусирано, не само засилва усещането ви за напредък – то също така подхранва по-добри резултати. Изпълнението на три задачи с висок приоритет всеки ден има огромно въздействие. Защото когато се фокусирате върху по-малко, вие постигате повече, като насочвате енергията си към това, което наистина заслужава вашето внимание. Това означава, че активно придвижвате най-важните неща.

Ако се занимавате само с останалите задачи от списъка ви, може да сте заети през целия ден, но това не означава, че важната работа е свършена или че непременно сте били продуктивни. За разлика от това, когато работите преимуществено върху това, което наистина придвижва вашите цели напред, ще почувствате подчертано чувство за контрол. Работата вече няма да бъде непосилна, а спокойна. Вместо да приключите деня си с поражение, ще се почувствате така, сякаш сте спечелили деня.

Какво можете да премахнете или делегирате от списъка си със задачи, за да можете да се съсредоточите върху ежедневните си три основни приоритета?

Изтеглете своя дневен планер, в който да вписвате своите три приоритетни задачи  от тук.

Изтеглете Дневен планер – 3 приоритетни задачи.

Прегледайте за още полезни ресурси и в тези статии:

  „Време ли е да започнете да планирате времето си? Тези шаблони за персонален планер ще ви помогнат.“

Пакет от темплейти за персонален планер“