fbpx

Справяне с тревожността в днешния свят

trevojnost

Въпреки че тревожността се различава по интензивност и честота при всеки, има няколко начина за справяне с проблема.  Тази статия има за цел да обсъди някои от тези техники, за да облекчи част от тревожността ви, като се надяваме да подобрите цялостното ви качество на живот.

Намалете потока новини

Днес  освен огромния стрес от ежедневието в съвременния свят, след  пандемията сме свидетели на война и нарастваща инфлация.

За съжаление, справянето с тревожността се е превърнало в нормална част от живота на много хора в днешния свят. Въпреки че този проблем не е непременно нов феномен, има някои аспекти на съвременното време, които са послужили за изостряне на проблема.

Тъй като нашият свят е толкова свързан чрез Интернет, социалните медии и други форми на медии, сме изложени не само на проблемите в собственото си непосредствено  обкръжение. Вместо това ни се показват всички лоши неща, които се случват по целия свят. Освен това се очаква да жонглираме с толкова повече отговорности наведнъж, като същевременно сме възможно най-продуктивни.

Така, че намалете потока с новини по медиите.

Живей за момента

Въпреки че може да изглежда очевидно, когато е посочено, единственият момент във времето, в който съществувате, е точно сега. По ирония на съдбата повечето от нас посвещават по-голямата част от умствената си енергия в миналото или бъдещето. Тревожността е страшна с това, че ни кара да повтаряме минали грешки в главата си и постоянно да се тревожим за неща, които тепърва ще се случат.

Голяма част от справянето с тревожността е да живеете в момента. Това означава да съсредоточите цялата си физическа и умствена енергия върху това, което се случва в момента. Това не само опростява живота, но също така ви позволява да извлечете максимума от ограниченото си време.

Опитът да се справяте постоянно с цялото си минало и бъдеще прави практически невъзможно да оцените това, което е точно пред вас.

Контролирайте това, което можете контролирате

Истината е, че много от проблемите, причиняващи безпокойство в живота ви, са извън вашия контрол. Това включва глобални и обществени проблеми, както и проблеми в личния ви живот.

Това, което трябва да осъзнаете, е, че тежестта на света НЕ е върху раменете ви, въпреки че със сигурност може да изглежда така. Тревожността ви казва, че трябва да се притеснявате за решаването на проблеми, които са извън вашите ръце.

В действителност фокусирането върху проблемите, които всъщност имате способността да разрешите, е много по-здравословен отговор на свят, пълен с проблеми. Понякога е добре е да не се чувстваш добре. 🙂

Не се самоизолирайте  

Друг страничен ефект на тревожността е чувството на изолация. Хората, които изпитват безпокойство рутинно, са склонни да се чувстват като единствените, които имат този проблем.

Поради тази гледна точка често се чувстваме, че всички останали са много по-щастливи от нас, сякаш няма да бъдем приети, ако някой друг знае степента на нашата тревожност. Толкова е важно да осъзнаем, че това е далеч от истината.

Всички около вас изпитват известна степен на безпокойство или умствено затваряне. Далеч не си сам. Не се чувствайте така, сякаш трябва да преминете през живота, като се държите така, сякаш всичко е наред, когато не е така.

Поискайте  помощ за тревожността

И накрая, ако тревожността ви е нещо, с което имате проблеми да се справите сами, тогава не го правете! Няма абсолютно нищо лошо в това да потърсите професионална помощ за този проблем. По ирония на съдбата нашето общество приветства получаването на помощ дори за леки физически заболявания, но се държи така, сякаш правенето на същото за сериозен психически проблем е табу.

Помислете за това, ако сте имали грип, със сигурност бихте потърсили подходящия лекар, който да се погрижи за него. Защо не потърсите лекар, който е медицински обучен за облекчаване на проблеми с психичното здраве, ако се справяте с тревожност? Има помощ, вземете я, ако имате нужда!